Email Marketing Nedir, Nasıl Yapılır?

Email Marketing

Email marketing türkçeye e-posta pazarlama olarak çevrilen e-mail marketing, ürün ya da hizmetlerinizi hedef kitlenize tanıtmak amacıyla kullanılabilen pazarlama stratejisidir. Mevcut müşterilerin memnuniyetini artırma ve sadık müşteri kitlesi edinme gibi hedefleri gerçekleştirmeye yönelik kullanılan e-mail marketing de, e-mail listeniz ne kadar büyük ve ürün veya hizmetleriniz ne kadar cazip ise hedefe ulaşmak aynı oranda kolaylaşır. Hedef kitle ile etkileşim kurmayı mümkün kılan bu dijital pazarlama stratejisi ile trafik çekme ve gelirlerinizi artırma hedeflerinize ulaşmanız için hazırladığımız rehberde, bu stratejiyi nasıl etkin bir şekilde kullanabileceğinizi öğrenebileceksiniz.

E-Posta Pazarlamasının Amaçları Nelerdir?

E-posta pazarlama faaliyet gösterilen alana göre farklı ve her sektöre göre ortak amaçlar doğrultusunda uygulanabilir. Bir blog sitesi için e-mail marketing, daha fazla yazı okunması amacına yönelik yürütülürken; bir e-ticaret sitesinde bu amaç daha fazla satış yapılmasıdır. Sektöre göre niş beklentilere karşılık verebilmesi yanında e-posta pazarlamanın ürün veya hizmet satışlarının tamamı için benzer hedefleri de bulunmaktadır. E-posta pazarlama uygulamaları ile amaçlanan kazanımlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Doğrudan Müşteriye Ulaşmak

E-mail marketing ile gönderilen mesajların muhatabı doğrudan müşterilerinizdir. Bu dijital pazarlama yöntemi ile gönderilerinizi herhangi bir aracı kullanmadan doğrudan hedef kitlenize iletebilirsiniz.

  • Görünürlüğü Artırmak

Aktif çalışma yaşantısı ve dijitalin hayatımıza hakim olması, her gün sosyal medya hesaplarımızı ve gelen e-postalarımızı kontrol ederek güne başlama alışkanlığı edinmemizi sağladı. Fluent araştırma verileri Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yaptığı araştırmada, yaşayanların %81’inin günde en az 1 kez e-postaların kontrol ettiği sonucu ortaya çıktı. Aynı araştırmada anket katılımcılarının %49 gibi yüksek bir oranının bazen pazarlama e-postalarını açtığını belirterek, görünürlüğü artırmada e-mail marketing stratejisinin önemini ortaya koydu. 

  • Hızlı Geri Bildirim Almak

Gönderdiğiniz pazarlama e-postaları ile doğrudan müşterilerinize ulaşabilmek, size hızlı geri dönüş alma şansı sunar. Kullanıcılar ilgilerini çeken e-postalar ile anında etkileşime geçerek hızlı kampanyanıza ulaşmaya çalışır.

  • Düşük Bütçeli Reklam Kampanyası Yürütmek

Hedef kitlenize iletmek istediğiniz mesajı göndermenin en ucuz yolu e-mail marketing stratejisidir. Tüm pazarlama araçlarından ucuz olan bu yöntem ile düşük maliyetle hedef kitlenizin dikkatini çekme fırsatı yakalayabilirsiniz.

  • Yüksek Yatırım Getirisi Kazanmak

Mailchimp tarafından yapılan araştırmadan aktarılan verilere göre, e-posta pazarlamaya ayrılan 1 dolar 38 dolara dönüşmektedir! 1’e 38 gibi yüksek bir getiri oranı ile reklam kampanyası yürütmek için e-posta pazarlama yöntemi en doğru stratejidir.

  • Geri Dönüşleri Takip Edebilmek

E-posta pazarlamada hızla aldığınız geri dönüşleri takip edebilmeniz kolaydır. Böylece kampanyanızı optimize etmeniz gerektiğinde geri dönüşlere göre yeni stratejiler üretebilir ya da gelecek planlaması yaparken elinizdeki müşteri verilerini kullanabilirsiniz.

  • Marka İmajını Tazelemek

Gönderdiğiniz tüm e-postalar doğrudan sizi takip eden hedef kitlenize ulaştırılır. Böylece doğru periyotlar ile gönderdiğiniz her e-posta, marka imajınızı tazeleyerek akılda kalıcılık sağlamanıza yardımcı olur.

  • Sadık Müşteri Kitlesi Kazanmak

Marka itibarınızı arttıran bu strateji, hedef kitlenizi sadık müşteriye çevirme şansını da size sunar. Dönemsel optimizasyonlar ile her yaptığınız iyileştirme, gönderilen her e-posta ile yeni müşteri kazanmanızın önünü açar.

E-Mail Marketing Nasıl Yapılır?

E-mail marketing kampanyası oluşturma süreci 4 aşamada tamamlanır. Bu süreçte e-mail veri tabanı hazırlama ve geri dönüşleri takip edebilme hedefleri doğrultusunda e-posta sunucu hizmeti veren firmalardan faydalanabilirsiniz. Kampanya ile ilgili detaylara takılmadan 4 aşamada e-posta pazarlama yapmak için takip etmeniz gereken aşamalar şu şekildedir:

  • E-Mail Marketing Hesabı Oluşturun

Toplu e-posta gönderebilmek için izleyebileceğiniz yasal ve yasal olmayan yollar bulunur. Herhangi bir yasaklama ile karşılaşmamanız adına sizlere tavsiyemiz yasal yollardan sapmamanızdır. Toplu e-posta gönderimi yapabilmek için yerli ve yabancı e-posta sunucusu hizmeti veren kuruluşları tercih edebilirsiniz. E-mail marketing hesabı oluşturmak için MailChimp, Uzman Posta, Emarsys, Sendloop, Related, Dript, CovertKit, GetResponse ya da Constant Contact gibi e-posta pazarlama servislerini deneyebilirsiniz. 

  • E-Mail Listenizi Oluşturun

E-posta gönderilerinizin muhatabı olan hedef kitlenizden oluşan bir listeye sahip olarak sürece devam etmeniz gerekir. Bunun için hazırladığınız abonelik formunu dolduran abonelerinize ait e-posta adreslerini kullanarak bir liste hazırlayabilirsiniz.

  • E-Posta Kayıt Formunuzu Tasarlayın

Listenizi genişletmek ve yeni kullanıcı dahil etmek için e-mail kayıt formu oluşturabilirsiniz. Burada kritik önem, e-mail abone listesinin çift katılımlı olarak tasarlanmasıdır. Yani abonelik gerçekleştiren kullanıcıların sizden gelecek e-postalara izin verdiğini gösteren onay bağlantısına tıklamaları gereklidir. Böylece spam karşıtı yasalara uyum sağlayarak pazarlama e-postanızı alacak müşteri sayınızı artırabilirsiniz.

  • İlk E-Mail’inizi Gönderin

E-mail listenizi spam karşıtı yasalara uygun şekilde oluşturmanın ardından ilk e-mailinizi oluşturarak pazarlama faaliyetlerinize start verebilirsiniz. Bunun için kampanyanıza bir isim vererek e-mail konunuzu ve bülten tasarımını tamamlamanın ardından kullanıcılarınızla ilk e-mailinizi paylaşabilirsiniz.

E-Mail Marketing Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Doğru kullanıldığında kullanıcılar ile birebir etkileşim fırsatı sunan e-mail marketingde, özellikle sürece yeni başlarken dikkat edilmesi gereken kritik noktalar bulunur. Toplu e-mail gönderiminde hedeflenen başarıyı yakalamak ve olası spam kutusuna düşme tehdidini ortadan kaldırmak adına dikkat etmeniz gerekenler aşağıda paylaşılmaktadır:

  1. Mail listenizi izin alınmış abone mail adresleri oluşturmalıdır! Ulusal ve uluslararası spam yasaları gereği kullanıcı izni alınmadan gönderilen e-postalar kendisini spam kutusunda bulur. E-postalarınızın görüntülenmemesi yanında marka imajınıza da zarar verecek bu olumsuzluğu açmak için müşterilerden iletişime geçmek için gerekli izinleri istemeyi unutmayın.
  2. Hedef kitlenizi doğru tanımlamalısınız! Gönderdiğiniz e-postalara yüksek oranda geri dönüş alabilmek için maillerin muhataplarını doğru tanımlayın. Yaş, cinsiyet, eğitim seviyesi, meslek ya da farklı demografik kriterleri takip ederek e-postalarınızı gönderin.
  3. Maillerinizi optimize ederek gönderin! İlgi çekmeyen e-postaların sonu henüz okunmadan çöp kutusunu boylamaktır. Bu hataya düşmemek için dikkat çekici ve kısa bir konu başlığı seçin, mesaj içeriğini optimize edin. Net ve açıklayıcı olmanın yanında tüm detayları başlıkta vermeyin. E-postanızın açılma şansını yükseltmek için merak uyandırmanız gerektiğini aklınızdan çıkarmayın!
  4. Geri dönüşleri sıkı takip edin! Geri dönüşlere yönelik elde edilen istatistikler, size kampanyanızın başarısı ya da hangi noktalarda eksik olduğu konusunda önemli mesajlar iletir. Bu mesajları doğru okuyabilmek için geri dönüşleri takip edin ve gerekli ayarlamaları yapmayı ihmal etmeyin.

E-Mail Marketing ile Pazarlama Süreci

E-mail marketing pazarlama süreci iyi yönetilmelidir. Satış artırma, marka imajı güçlendirme ve sadık müşteri edinme gibi sayısız avantaja sahip olan bu stratejinin yanlış yürütüldüğünde marka değerinin zarar görmesi, yasal yaptırımlar ile karşılaşma ve düşük geri dönüşüm alma gibi dezavantajları ile yüzleşmek zorunda kalınabilir. Başarılı bir e-posta pazarlama yönetiminde her abonenin rızasının alınması, maillerin optimize edilmesi, hedef kitlenin doğru tanımlanması ve raporlamaya önem verilmesi dışında takip edilmesi gereken stratejiler şu şekilde örneklendirilebilir:

  1. Yeni kullanıcılarınıza önce güzel bir karşılama hazırlayın! Ofisinize gelen bir müşteriye nasıl hemen satış yapmaya çalışmıyor ve önce bir hoş geldin seremonisi hazırlıyorsanız, yeni e-posta üyenizi de nazik bir hoş geldin maili ile karşılayın.
  2. Bilgilendirmeye önem verin! Web sitenizde ya da şirketinizde gerçekleşen son güncellemeler, yapılan indirimler ve fiyat değişimleri hakkında posta gönderin. Özellikle sezonluk kampanyalarınız hakkında gönderilen postalara gerçekleşen geri dönüşler, stratejinizde başarılı olduğunuza sizi ikna edecektir.
  3. İlgi çekici içeriklerinizi müşterilerinizle paylaşın! Ürün veya hizmetlerle ilgili bilgilendirici içerikler hazırlayın ve ilgili konularda çıkan haberleri derleyerek müşterilerinize posta gönderin. Marka imajını güçlendirmekte ilgi çekici içeriklerin etkisini kısa sürede gözlemleyebilirsiniz.
  4. Pasif kullanıcıları kazanın! Uzun zamandır web sitenizi ziyaret etmeyen ya da alışveriş yapmayan üyelerinizi tek tek tespit edin ve onlara odaklanın. Özellikle “Sizi Özledik” temalı postalar ile onları yeniden harekete geçirmeyi hedefleyin.
  5. Teşekkür etmekten çekinmeyin! Herhangi bir hizmetinizden yararlanan müşterinizin bu önemli davranışını kayıtsız kalmayın ve ona teşekkür e-postası gönderin. Müşterinizin kendisini değerli hissetmesini sağlayacak bu basit strateji, sadık müşteri kazanma noktasında size önemli avantaj kazandıracaktır.
  6. Müşterilerinizin özel günlerini hatırlayın! Üyelik aşamasında sizinle paylaşılan doğum günlerinde müşterinize “İyi ki doğdun” postası göndermek müşterinizin gönlünü alır. Özellikle bu mesajda doğum gününe özel bir indirim kampanyası düzenlemek ise şık bir hareket olarak müşteri hafızasında yer edecektir.
  7. Alışveriş süreçleri hakkında müşterinizi bilgilendirin! Müşterinizin işlemlerinin sorunsuz gerçekleştiğini takip edebilmesi adına “Ürün sepete eklendi” ya da “Ödemeniz alındı” temalı e-postalar ile müşterinize işlerin yolunda gittiğini hatırlatın.

E-Posta Pazarlama Örnekleri

Tarihteki ilk e-postayı 1971 tarihinde gönderen Ray Tomlinson sonrası insanlık epey ilerleme kaydetti. ArpaNet üzerinden QWERTYUIOP olarak gönderilen anlamsız e-posta adresinden bugüne geldiğimizde, başarılı pek çok markanın e-marketing yolu ile dijital pazarlama alanında başarılar kaydettiğini biliyoruz. Ülkemizde de e-ticaret devlerinin sıkça başvurduğu e-posta pazarlamanın en güzel 5 örneğine gelin hep birlikte göz atalım:

  • Starbucks

Amerikalı kahve dükkanları markası Starbuck, sade ve etkili bir şekilde hazırladığı postalar ile e-marketing stratejisini başarı ile kullanan devler arasında yer alır. Sade posta tasarımını, postanın gönderildiği özel güne uygun bir ürünü ile süsleyen marka, postada harekete geçirici mesajlar kullanmayı ihmal etmeyerek müşteri geri dönüşünü garanti altına alır.

  • Adobe

ABD merkezli grafik ve medya yazılım şirketi Adobe, e-mail marketing pazarlamada müşteri hedefleme stratejisini izliyor. Fiyat açısından benzer iki ürünü gönderdiği postada tanıtan şirket, müşteriye sunduğu opsiyonla başarıyı yakalıyor.

  • Lego

Danimarka’nın ünlü oyuncak üretim şirketi Lego, e-posta pazarlama stratejisini etkili bir şekilde kullanan küresel devler arasında yer alır. Kilitli basit plastik oyuncaklarını dünyanın dört bir yanına satan Lego, açılan e-postadan ayrılmanıza gerek kalmadan takip edebileceğiniz görsel desteli içeriği ile tüm stratejileri etkin bir şekilde kullanır.

  • Airbnb

Tatil kiralama ve turizm faaliyetleri için çevrimiçi bir Pazar işleten Amerikan şirketi Airbnb, e-posta abonelerine hazırladığı haber bültenleri ile şehir tanıtımı yapıyor. Şehre ziyaret etmenize sebep sunacak muhteşem görseller ile hazırlanan e-postalar ise kullanıcıların bir sonraki tatil planlarını belirleme açısından yol gösterici oluyor.

  • Boyner

E-posta pazarlama kullanan markalara ülkemizde verilebilecek en güzel örnekler arasında yer alan Boyner, e-posta abonelerine indirim kampanyaları temalı e-postalar göndererek etkileşim almayı hedefliyor. Kampanyanın en dikkat çekici indirimlerini postasında yer veren şirket, harekete geçirici cümleler ile görselleri süslemeyi ihmal etmiyor.

Mailing Tasarımı Nasıl Yapılır?

Mailing tasarımı kampanya yürütücünün sesini duyurma misyonunu etkilemesi nedeni ile önemlidir. Günde binlerce e-posta gönderseniz bile doğru ve etkili bir tasarım kullanmadığınızda başarı şansınızın düşük olduğunu aklınızdan çıkarmamalısınız. E-mail marketing de nicelik değil nitelik önemlidir. Kullanıcı dikkatini çekebilen, doğru renklere ve görsel desteğe sahip posta tasarımlarının başarılı olduğu bilinmekte, bu tasarımlar için dikkat etmeniz gereken kritik detaylar bulunmaktadır. Mailing tasarımınızı yaparken aşağıda paylaşılan yönergeleri takip ederek iyi bir tasarım ile müşterilerinize ulaşabilirsiniz:

  1. Tanıtım türü ile içerik ve mesaj uyumlu olmalıdır! Kullanıcıyı yoracak uzun ve karmaşık söylemler yerine net ve harekete geçirici cümleler kullanılmalıdır.
  2. Göze hitap edebilmeyi hedefleyin! Tasarımın ilk bakışta göze hitap edebilmesi, etkileşim başarısını garanti altına almanıza yardımcı olur. Renk kullanımında karmaşadan uzak durulmalı, keskin ve kaliteli renkler kullanılmalıdır.
  3. Görsel bütünlüğü yakalayın! Hedef kitlenizin dikkatini çekecek görselleri seçin ve görsel formatı olarak JPEG ya da PNG formatını tercih edin. Mail güvenliği açısından PDF görselden uzak durun ve tasarımda kullanılan görselleri 600 – 680 pbx boyutlarında seçin. Marka logonuzu görsel bütünlüğü bozmadan ön planda tutun!
  4. Aşırı büyük boyutlu tasarımlardan uzak durun! Büyük boyutlu maillerin açılmakta zorluk çekeceği ve bu sürede etkileşime girme şansının azalacağını unutmayın. Görseller için netlikten taviz vermeden 120 kB sınırı aşmayın.
  5. Her duruma karşı hazırlıklı olun! E-posta metninde “Görselleri görüntülemek için tıklayınız” ibaresini kullanmayı ihmal etmeyin.
  6. Call To Action butonu kullanın! Kullanıcılarınızı harekete geçirmek için kullandığınız harekete geçirici eylemlerde kullanılmak üzere “Üye Ol” ya da “Satın Al” gibi eylem çağrıştırıcı butonlar kullanmayı ihmal etmeyin.

E-Mail Marketing Yaparken Şablon Kullanmanın Avantajları

E-posta pazarlamada hazır şablonlar, pratiklik kazanmanın yanında marka imajını sağlama bakımından da etkilidir. Müşteriniz, markanızla ilk karşılaştığında alıştığı formatı yeniden gördüğünden sizi ve ürün veya hizmetlerinizden duyduğu memnuniyeti hatırlar. Çağrışımın gücünden yararlanmanızı sağlayan hazır şablonlarınızı kurumsal kimliğinizi açığa çıkan renkleri kullanarak ve karmaşadan uzak sade bir tasarımda düzenleyerek önemli avantaj kazanabilirsiniz.

E-mail marketingde hazır şablon, geri dönüş alıp alamayacağınızı da belirler. Bu nedenle başarılı bir e-mail pazarlama için A/B testi büyük önem taşır. İdeal şablonlarınızı belirlemeden önce ikili kıyaslamalar ile A/B testi verilerine dikkat ederek size pratiklik ve yüksek geri dönüş sağlayacak hazır şablonlarda karar kılabilirsiniz.

Mailing Dönüşümlerini Artırmak İçin Tavsiyeler

Maling dönüşüm oranlarını takip ettiniz ve rakamlar sizi memnun etmedi mi? Kampanyanızın başarı oranını artırmanın yanında maliyetlerini de aşağı çekebilecek optimizasyon çalışmaları ile tablonuzu düzeltebilirsiniz. Başarılı bir kampanya düzenlediğinizden emin olmanızı sağlayan tatmin edici geri dönüşüm oranları yakalamak için aşağıda paylaştığımız birkaç tavsiyeyi uygulayabilirsiniz:

  1. Merak uyandıran başlıklar ile dikkat çekebilmeyi hedefleyin! Konu başlıkları, geri dönüşümün anahtarını elinde tutar. Gönderinizin doğrudan çöp kutusunu boylamaması için kısa, net, anlaşılır ve merak uyandırıcı konu başlıkları kullanın. Farklı kampanyalara ait konu satırlarına A/B testi yaparak ve hedef kitlenize uygun başlıklar düzenleyerek en işe yarar sonuca ulaşabilirsiniz.
  2. Gönderi saatlerinizi doğru ayarlayın! Posta gönderim tarihiniz, gönderilen postanın açılma kaderini belirler. Yapılan araştırmalardan örnek vermek gerekirse, Perşembe günleri saat 16.00’da gönderilen postaların açıldığı rapora yansımıştır. Hizmet verdiğiniz sektöre ve müşteri kitlenize göre değişkenlik gösterebilecek optimum zaman aralığını keşfetmek için geri dönüş raporlarını çok dikkatli inceleyerek ipuçlarını yakalayın.
  3. İnsanları harekete geçirmeye önem verin! E-postanızı açan müşterinizi etkileşime geçmeye teşvik edecek harekete geçirici cümleler kullanın. Kullanılan butonların renklerini değiştirerek ve farklı tasarımlar deneyerek ideal sonucu almaya odaklanın.
  4. Hedef kitlenizi optimize edin! Her müşterinizin benzer içeriklerle ilgilenmeyeceğini aklınızdan çıkarmayın.
  5. Görsel içeriğin gücünü önemseyin! Müşterilerinizle ürün görsellerinizi paylaşmaktan çekinmeyin. En etkili kampanyalarınızı paylaşırken görseller, anlatmak istediğinizi daha net ifade edebilmenize yardımcı olur. Ayrıca video kullanılan bir e-posta pazarlama çalışmasında geri dönüş oranlarının %300 oranında yükseldiği bilinmektedir.

E-Ticaret Siteleri İçin E-Mail Marketing Nasıl Yapılır?

E-ticaret sitelerinde e-marketing hedefi satışları artırmaktır. E-ticaret sitesi üyelerinden izin alınmak sureti ile temin edilen müşteri e-postalarına hazırlanan doğru şablonlar ile ulaştırılarak kampanya yürütülür. Tek başına sıradan bir kampanya ise satışları artırmak için yeterli olmayacaktır. E-ticaret siteleri yürüttükleri stratejilerde satış artırma dışında hedef kitle edinme hedefini de önemsemelidir. Bu anlamda e-ticaret siteleri, e-mail marketing çalışmalarını özelleştirebilecek şu değişiklikler ile başarıya daha hızlı ulaşabilirler:

  • Yeni Üyenize “Hoş Geldiğini” Hissettirin

İyi bir izlenim edinmek için üyelerinizi hoş karşılamanız önemlidir. Üyelerinizle uzun bir birlikteliğe adım attığınızı hatırlayın ve yeni üyelere hemen satış yapmak yerine önce bir hoş geldin deyin. Araştırmalar, hoş geldiniz mesajlarının kampanya e-postalarına göre satışları artırmak için 3 kat daha etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Siz de müşterinize kendisini özel hissettirmenin yanında satışınızı artıracak bu stratejiyi fırsata çevirmeyi ihmal etmeyin!

  • Markanızın Tercih Edilmesini Sağlayın

Göndereceğiniz e-postalarının kaynağının siz olduğunun anlaşılması, gelen kutusunda kaybolmasını önler. Bunu sağlamanın en kolay yolu ise özgün olmanızdır. E-posta ile verdiğiniz bilgi her ne olursa olsun özgün olmaya ve markanızın imzasını atmaya özen gösterin. Markanızın kendi diline uygun olarak mail konularını belirleyip ilettiğiniz gönderimler, kısa süre içinde en dolu mail kutusunda bile sizin maillerinizin bulunmasını kolaylaştırır. Gönderdiğiniz e-postalara ekleyebileceğiniz imzanız ile de daha görünür bir hale getirebilirsiniz.

  • Satın Alma Önündeki Tüm Engelleri Ortadan Kaldırın

Abonelerinize gönderilerinizde harekete geçirici cümleler kullanmakla birlikte satın almayı kolaylaştırıcı düzenlemeler gerçekleştirin. Hedef kitlenizin aradığınıza kolay ulaşmasını garanti altına alarak satın almayı zorlaştıracak tüm unsurları uzaklaştırın. Bunun için kullandığınız cümlede karmaşık ve zor bir kelime seçmemeye özen göstermelisiniz. Kullanıcılarınızın dikkatini çekebilecek “Büyük Kampanya”, “Sınırlı Stok” gibi ibareleri kullanabilirsiniz. Bu sayede müşteride merak uyandırabilir ve e-postlarınızın tıklanma oranlarını arttırabilirsiniz.

  • Düzenli İletişime Önem Gösterin

Aboneleriniz sizden bağımsız olarak her gün düzenli olarak e-postalarını kontrol etmek ve gelen bildirimleri akıllı cihazlarından takip etmektedir. Siz de düzenli e-posta gönderimi ile görülme olasılığınızı yani satış yapma şansınızı artırabilirsiniz. Bu stratejide başarılı olmak için spam ile görünme isteği arasındaki ince çizgiyi aşmamaya özen gösterin.

  • Özel Günleri Hatırlayın

Tüketicilerinizin gönlünü kazanmak için özel günleri boş geçmeyin! Sizden ilk alışveriş yaptıkları günü, anneler gününü ya da doğum günlerini hatırlatarak onlara verdiğiniz değeri gösterin. Bu özel günlere yönelik üye bazında indirim kampanyaları ya da kuponlar düzenleyerek bu iletişiminizi satışla taçlandırabilirsiniz.

  • İndirim Kampanyanızdan Tüm Müşterileriniz Haberdar Olsun

İndirim, kitleleri alışverişe sevk eden en temel motivasyondur. VWO tarafından yapılan araştırmaya göre Y kuşağının %72 gibi ezici bir oranının kalbine giden yol indirimden geçer! İndirim için abonelik filtrelemesi kullanarak başarı şansınızı artırabilirsiniz.

  • Alışveriş Sepeti Hatırlatmalarını Atlamayın

E-Ticaret sitelerinin en büyük problemi terk edilen alışveriş sepetleridir. Yapılan araştırmalar, ziyaretlerin %69’unun sepet terk ile sonuçlandığını göstermektedir. Bu nedenle abonelerinize sepete yönelik hatırlatmalar yapmak önemlidir. Ücretsiz kargo, tükenmek üzere olan ürün ya da ek indirim gibi motivasyon edici pazarlama stratejilerinden yararlanarak terk edilen alışveriş sepetlerini cazip hale getirmeyi deneyin!

  • Pasif Üyelere Kendinizi Hatırlatın

Uzun süre hareketsiz kalan üyelerinize kendinizi sık sık hatırlatın. Uzun süredir alışveriş yapmayan ya da e-ticaret sitenizi ziyaret etmeyen abonelerinize cazip fırsatlarla dolu ve “Sizi özledik” temalı e-postalar göndererek satış yapma istatistiklerinizi artırın!

Mail Gönderimi Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İyi bir tasarım, kabarık bir mail listesi ve sık bir e-posta gönderimi e-mail marketing değildir. E-posta pazarlama bunlardan daha fazlasıdır. Mail gönderimi yaparken dikkat etmeniz gereken 5 detayı takip ederek geri dönüşüm oranlarınızı artırabilirsiniz:

  • Müşteri ve Ürün Segmentasyonunu Yapın

Hedef kitlenin ortak ilgi alanları, demografik yapıları, ilgilendikleri ürünler ve daha pek çok kritere göre segmente edilmesi gereklidir. Her müşteri aynı ürünle ilgilenmez. E-mail marketing çalışmalarınızdan yüksek geri dönüş oranları yakalamak için müşteri segmentasyonuna önem vererek başarı şansınızı artırabilirsiniz.

  • Müşterilerin Davranışlarını Analiz Edin

Ulaştırdığınız e-postalara müşterilerinizin yaklaşımlarını öğrenin. Aboneleriniz e-postalarınızı okuyor mu? Filtreleme kriterlerinize göre nasıl bir tepki alıyorsunuz? Müşterilerinizin davranışlarını analiz ederek bir sonraki e-postanızı daha ilgi çekici hale dönüştürebilirsiniz.

  • Gönderim Sıklığında Spam Sınırını Geçmeyin

Müşterilerinizle düzenli iletişim kurmak e-marketing pazarlama için önemlidir. Ama bu sıklığın bir sınırı vardır ve sınır aşıldığında, spam olarak işaretlenme tehlikesi sizi bekler. Müşterilerinizle düzenli iletişim kurarken onları bunaltmamaya özen gösterin.

  • E-Posta Zamanlamasına Önem Verin

Bazı gün ve saatlerin e-posta okunmasında etkisi büyüktür. Siz de yaptığınız her kampanyada farklı zaman dilimlerinden elde ettiğiniz verileri karşılaştırarak uygun zaman aralıklarını belirleyin. Bunu belirlerken karşılaştırmalı A/B testleri ile daha hızlı ilerleme kaydedebilirsiniz.

  • Geri Dönüş İstatistiklerine Mesai Harcayın

Gönderdiğiniz her e-postaya ilişkin e-mail marketing araçlarının sunduğu geri dönüş istatistikleri, sizi daha başarılı kılmak için önemlidir. Bu istatistikleri anlamak ve daha iyi sonuçlar almak için çaba sarf etmek gereklidir. Neleri iyileştirmeniz ya da hangi tercihin daha iyi olduğunu anlayabilmeniz için geri dönüş istatistiklerine daha fazla zaman harcayın.

E-Mail Marketing Araçları Nelerdir?

Hedef kitlenize ilişkin e-posta adresleriyle bir liste oluşturmanın ardından profesyonel bir toplu e-posta sistemi ile çalışmanız gereklidir. Binlerce ve işler yolunda giderse belki milyonlarca kişiye kurumsal e-posta adresinizle tek tek e-posta göndermeniz mümkün değildir. Toplu e-posta gönderimi amacıyla geliştirilen e-mail marketin araçları, sizin adınıza müşterilerinizin tamamına gönderim yaparak iş yükünüzü hafifletir. E-mail marketing araçları ile postalarınızı zamanlayabilir, raporlama alabilir ve mesajları optimize etmek adına size sunulan uygulama içi araçları kullanabilirsiniz. Yerel ve ulusal bazda en çok tercih edilen e-mail marketing araçlarını aşağıda sizlere fikir vermesi adına tanıttık:

E-posta pazarlamaya yeni başlayanların ilk tercih ettiği servis olan Mailchimp, 2000’den az aboneye sahip hesaplara yönelik sunduğu ücretsiz planla dikkat çekmektedir. E-posta hedefine yönelik özel tasarlanmış şablonlar ve kapsamlı bilgi tabanı ile öne çıkan Mailchimp, aylık 50 dolardan başlayan ücretli paketler ile yeni başlayanlar yanında profesyonellere yönelik çözümler de içeriyor.

Kişiselleştirilmiş gönderiler ile okunma olasılığını artıran ve yüksek gelen kutusuna düşme oranı yakalayan Uzman Posta, yerli e-posta pazarlama aracıdır. Detaylı raporlama ve maliyet düşürücü artıları ile öne çıkan aracın birebir uzman desteği ve en sık karşılaşılan yardım başlıkları gibi destek merkezleri bulunur. 

Web sitelerine özel açılış sayfası ve Pop-Up pencere oluşturabilme gibi özellikleri ile öne çıkan MailerLite, ücretsiz 14 günlük deme sürümü ile e-mail marketinge yeni başlayanlar için uygun bir araç olarak öne çıkmaktadır. Sürükle bırak mantığı ile basit şekilde mailing tasarımlarının oluşturulabildiği araçtan, ayda 1.000 abone ve 12.000 e-posta gönderimi için ücretsiz yararlanabilirsiniz. Üyelik için programın ayda 10 dolardan başlayan paket seçenekleri bulunmaktadır.

  • Omnisend

Her ölçekte e-ticaret sitelerince tercih edilen Omnisend, birden fazla kanal ile aynı otomasyon kullanabilme ve kayıtlı ara yüzleri ile büyük kolaylık sağlar. Pop-Up sayfa tasarımı ve kod bilgisi gerektirmeden kullanılabilme avantajlarına sahip olan aracı ayda 15.000 adet e-posta için ücretsiz kullanabilirsiniz. Üyelik için Omnisend, ayda 16 dolardan başlayan paketlerle hizmet vermektedir.

  • GetResponse

Gönderilen e-postalar için %99 gelen kutusu garantisi sunan GetResponse, 30 günlük deneme sürümü ile ücretsiz denenebilir. Türkçe müşteri hizmetleri sunan programda ücretsiz şablonlar, A/B testi ve sürükle bırak çalışma mantığı gibi artılar ön plana çıkmaktadır. Basic, Plus ve Professional gibi üç farklı paket seçeneği bulunan GetResponse’nin başlangıç fiyatı aylık 15 dolardır.

  • Sender

Sade ve basit tasarımı ile en çok kullanılan e-posta pazarlama aracı olan Sender, güçlü otomasyon imkanı ile otomatik e-posta gönderebilmenizi sağlar. Pop-Up pencereler oluşturarak markanızın tarzını postanıza yansıtma şansı sunan Sender, e-posta geri dönüşlerine ilişkin raporlama alabileceğiniz bir panele sahiptir. Ayda 2.500 aboneye 15.000’e kadar e-posta gönderimine yönelik ücretsiz sürüm seçeneğinin bulunduğu Sender’da, ücretli paketler aylık 10 dolardan başlamaktadır.

  • ActiveCampaign

CRM ve e-posta pazarlama sistemi olarak geliştirilen ActiveCampaign, nispeten karmaşık ara yüze sahip olsa da çok sayıda hazır şablonu ve pazarlama otomasyonu ile öne çıkar. Ücretsiz deneme sürümü bulunan servisi ayda 9 dolardan başlayan fiyatlarla edinebilirsiniz. 

  • Litmus

Litmus, Oracle ve HSBC gibi referanslara sahip sürükle bırak mantığı ile çalışan e-mail marketing aracıdır. Yüksek hacimli e-posta kampanyalarını basitleştiren tasarımı ile marka imajını tazelemenize yardımcı olan programın 7 günlük deneme sürümü bulunmaktadır. Ücretli ve ücretsiz planlar ile kullanılabilen araç için ayda 79 dolardan başlayan fiyatlandırma uygulanmaktadır.

  • Emarsys

Müşterilerine kullanım kolaylığı ve yenilikçi yaklaşımıyla pazarlamanın gözdesi olan şirket, sadece e-posta gönderimlerinde değil; doğru zamanda, doğru başlık ve içerikleriyle de müşterilerine sınırsız destek veriyor. Büyük markalara verdiği hizmet sayesinden adından sıkça bahsedilen e-mail marketing aracıyla tek seferde hedef kitlenize ulaşabilirsiniz.

  • insider

2012’den bu yana 5 farklı ülkede 120’yi aşkın sitede faaliyet gösteren e-mail marketing aracıdır. Satış hacminizi arttırmaya yönelik kurulan yazılım şirketi kullanıcı davranışları baz alınarak, gerçek zamanlı segmentleme yapmanıza imkan sunuyor. Kullanıcılarının alışverişi devam ederken bile satışa yönlendirebilecek tüm aksiyonları sunuyor. 

  • Related Digital

2002 yılından bu yana faaliyet gösteren şirket global marka tasarlama ve teknoloji servisleri alanında tek platform üzerinden omni-channel pazarlama otomasyonu sunabilen dünya üzerindeki sayılı şirketlerdendir. Tüm müşteri verilerini iyi koordine edilmiş tek müşteri verisi haline getirerek müşterilere birebir kişiselleştirilmiş mesajlarla doğru zamanda doğru cihaz ve doğru kanaldan ulaşmalarını sağlayan bir e-mail marketing aracıdır.

  • SendinBlue

2012 yılından beri faaliyet gösteren şirket küçük ve orta ölçekli şirketlere gelişmiş e-posta hizmeti sunmak için kurulmuştur. Temel bölünmüş test, görsel bir editör, çok kullanıcılı destek ve çok daha fazlasını sunan şirket e-posta şablonları ve gelişmiş otomasyonlarıyla e-mail marketing araçlarındandır.

E-Mail Marketing Terimleri

E-Mail marketing kampanyalarında geri dönüş istatistikleri ve kullanılan araçların işlevleri ile ilgili ifadelere hakim olabilmek için bilmeniz gereken önemli terimler bulunur. E-posta pazarlama ile ilgili önemli terimleri ve ne anlama geldiklerini aşağıda paylaşarak rehberimize son veriyoruz:

Auto-Responder: Bir e-posta adresine gelen maillere otomatik veren bilgisayar programlarıdır.

Bounce Message: Gönderilen fakat muhatabına ulaşmayan durumlar, e-posta sistemi tarafından maili gönderen kişiyi bilgilendirmek amacıyla iletilen mesajlardır.

Bounce Rate: Hemen çıkma oranı olarak da bilinen bu kavram, gelen kutusuna başarıyla teslim edilmeyen e-postaların yüzdesini gösterir.

Click-Through Rate: E-mail içerisinde gönderilen bağlantıya tıklanma sayısının reklamın toplam gösterim sayısına bölümü ile hesaplanan performans değerlendirme oranıdır.

Complaint Rate: Türkçeye “şikayet oranı” olarak çevrilen bu oran, e-mailinizin spam olarak işaretleyen alıcıların yüzdesini gösterir.

Conversion Rate: Hedeflenen işlemin gerçekleştiren alıcıların yüzdesini ifade eder. Dönüşüm oranı olarak da bilinir.

Double Opt-In: Tarafınızdan e-mail almak isteyen kullanıcılar iki kez onay alma işlemidir.

Double Opt-Out: E-posta aboneliğinden ayrılmak isteyen kullanıcılara gönderilen onay mailidir.

Hard Bounce: Gönderilen mailin geçersiz ya da kapatılmış e-posta adı nedeni ile kalıcı olarak gösterilemeyeceğini gösterir.

IMAP – POP3: Bir e-mail marketing uygulaması üzerinden gönderim ve ölçümleme yapabilmeniz için uygulamanızı ve mail adresinizi herhangi birine bağlamanız gereken iki protokoldür.

Open Rate: Gönderilen maillerin kaç adedinin gösterildiğini gösteren orandır.

Soft Bounce: Gönderi yapılan kullanıcıya sunucu kaynaklı gibi geçici bir nedenle e-posta gönderilemeyen durumdur.

Unsubscribe Rate: E-mail yolu ile abonenize gönderdiğiniz abonelikten çıkma bağlantısına tıklayan kullanıcıların yüzdesel oranıdır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top
× WhatsApp